Tjänster

Frihetsdressyr

När vi plockar bort utrustningen ifrån våra hästar i träningen så skulle jag säga att man kan komma inärheten av det som känns magiskt. Hästar är stora djur och det väcker mycket känslor i oss när vi lyckas kommunicera med dem på ett djupare plan. Att umgås med hästar kan många uppleva som harmonisk och det stora djuret ger oss både mera mod och styrka i oss själva.


När jag var liten så trodde jag att man behövde vara med hästarna dygnets alla timmar för att kunna kommunicera med dem på bästa sätt. Helt fel hade jag inte, för att all tid vi lägger ner på att studera och lära känna våra hästar gör oss till ännu bättre hästmänniskor. Men när jag blev lite äldre så insåg jag att det visst går att lära sig hitta verktygen för hur man kan kommunicera med sin häst på ett ännu djupare plan oavsett vad du annars väljer att göra tillsammans med din häst.


Frihetsdressyr för mig handlar mycket om att hjälpa hästen att hitta ett lugn inom sig och att släppa kontrollen för att lättare kunna slappna av. En avslappnad häst är också en trygg häst, och det är först när hästen är avslappnad som den kan ta in ny information.


Det spelar ingen roll om du bara vill ha en fungerande grundkommunikation eller om du vill jobba tillsammans med din häst på djupare plan, frihetsdressyren är för alla och jag skulle säga att alla borde jobba på kommunikationen med sin häst. Jag kan hjälpa dig med grund-hanteringen av din häst, ridning utan huvudlag samt arbetet i frihet från marken. 

Barnlektioner

Skötsel/kommunikation - För mig är det viktigt att man redan i tidig ålder får lära sig vad det innebär att ha häst. Vad behöver hästarna för att må bra? Vad äter dem egentligen och hur ser man om hästen är glad eller missnöjd? Jag lär ut allt ifrån hur man mockar till hur man ser om hästen är sjuk och vad den vill säga oss. Att lära sig hur man kommunicera med hästarna och hur man tar hand om dem på bästa sätt ingår alltid när jag håller lektioner för barn.


Ridning - Jag har ett stort fokus på sits/balans. Att lära sig hästens rörelse är viktigt för att ta sig vidare i ridningen. Utan känsla är det svårt att lära sig tekniken, och för att lära sig tekniken så behöver man lära sig känslan. Jag är medveten om att barn lär sig otroligt fort, så länge det är roligt och lekfullt! Jag anpassar mig alltid efter varje individ, och kommer med nya utmaningar till varje lektion. Hos mig får barnen från början lära sig hur man stannar en häst utan att behöva ta i tyglarna samt att använda små och fina hjälper, samtidigt som jag gärna utmanar balansen med roliga övningar. Målet är att ha kul, lära sig respektera sin häst samt att komma över sina rädslor och våga utmana sig. Alltid i sin egna takt!


Lektionerna på mina hästar är mellan 30-40 minuter långa, men väldigt intensiva. För att jag ska kunna anpassa mig till varje individ på bästa sätt så är det till en början alltid privatlektioner jag erbjuder.

Toleransträning

En trygg häst är också en säker häst att handskas med, där passar toleransträningen in. Vi vill förbereda unghästen för att ha någon på ryggen, ridskolehästen för att ta hand om alla barnen, riddarhästen för att klara av allt som hör till tornerspelen och bågskyttehästen för att känna sig trygg med att man skjuter iväg pilar ifrån ryggen. Det gör vi steg för steg, och det finns oändling många sätt man kan träna på. Oftast så använder man sig utav olika material, alltifrån plastpåsar till pressenningar, eld och upblåstbara bollar/figurer.

Bara fantasin sätter gränser!


Men tolerans kan också handla om att vänja en osäker häst med beröring, och att lära en häst att följa trycket från ett rep istället för att gå emot det, utifall att den en dag skulle trassla in sig i eltrådarna som finns runt hagen.


Med toleransträning förbereder vi hästen för livet och onaturliga situationer. Träningen är nyttig för samtliga hästar oavset vad vi har hästen till, och ju tidigare vi börjar med toleransen desto bättre!


Beridet bågskytte

Att rida och samtidigt skjuta med en pilbåge kräver balanserad ridning, trygga hästar, bra hantering av bågen samt mycket föreberedelse!


Jag kan lära dig grunderna och hur du förbereder din häst på bästa sätt. Vi börjar alltid ifrån marken med att lära oss hantera pilbågen och de olika greppen för att sedan gå vidare med att vänja hästen steg för steg att bli trygg med bågen. Jag ser ofta att man går för fort fram med hästar, som sedan ger ett bakslag i träningen. Oftast beror det på att vi tror att hästen är redo för nästa steg, när den egentligen är stressad inombords (bara att det inte syns utåt), då det är en ganska så pressad uppgift att klara av bågskyttet. Ett bakslag vill vi undvika genom att långsamt vänja in våran häst. Att inte gå för fort fram ger ett mycket snabbare och mer hållbart reslutat, då det oftast kan ta mycket lång tid att rätta till ett bakslag.


Man kan tävla i beridet bågskytte, rida uppvisningar eller bara träna för att det är så förbaskat roligt!

Tornerspel

Jag rider med Nordic Knights Tornerlag, och vi har träningar året runt, ungefär en gång i månaden. Är du nyfiken på vad tornerspel är och vilka vi är så är du välkommen att klicka in dig på våran hemsida, www.nordicknights.com där du kan finna all information.


Det krävs otroligt mycket både ifrån ryttaren och hästen att kunna gå ett tornerspel. Ryttaren behöver klara av att hantera sina vapen och ha en tydlig kommunikation med sin häst. Hästen ska klara av höga ljud och musik, eld, jublande och buande publik samt känna sig trygg i folksamlingar. Att rida ett riktigt spel handlar inte bara om bra ridning och att hantera vapnen, det handlar i allra högsta grad om kommunikationen mellan hästen och ryttaren. Du ska kunna stanna din häst om ett barn springer ut på rännarbanan och hästen ska veta att det är precis det den ska göra i en sådan situation. Här handlar det om mycket förberedelse och man ska vara medveten om att inte alla hästar kommer klara av att gå ett riktigt tornerspel, oavsett hur mycket man tränar. Men dem som gör det brukar älska det!


Jag kan hjälpa dig med grunderna, vapnenteknik och den förberedande träningen för hästen, men jag lånar inte ut mina vapnen. Har du inga egna vapnen och vill lära dig vapnentekniken? Då föreslår jag att du kikar in på Nordic Knights hemsida. 

Unghästträning

Jag kan hjälpa dig med den förberedande träningen inför inridning, uppsittning och grundutbildningen både uppsuttet och ifrån marken. Att unghästen är förbered för sin uppgift är mycket avgörande för att den ska kunna utvecklas så som vi vill. Vi vill att unghästen ska känna sig trygg och avslappnad redan innan vi sitter upp och behålla glädjen när vi väl börjar utbildningen. Målet är att lära hästen att lära, och att ha roligt på vägen!


Jag har gått kurser genom åren med mina hästar där vi har fått jobba med grundutbildningen, precis på samma sätt som man tänker med en unghäst. Men idag har jag äntligen min egna unghäst, som jag med vägleding utav mina tränare får utbilda själv. Det är en väldigt spännande och rolig resa, där jag vill ta med mig mina erfarenheter till att hjälpa andra med sina unghästar.